Biologische voeding

Duur?
Biologisch eten is duurzaam!
Telkens weer komt dit naar voren.
Tegelijkertijd komt dan vaak het meest gehoorde argument om niet biologisch te eten naar voren: het is te duur.
Dit is een vooroordeel; biologisch eten is, met of zonder voedingsplan, een verrijking.

Biologisch eten is in alle prijsklassen te verkrijgen.
U heeft, net als bij ieder ander product in welke winkel dan ook, de keuze uit duurdere en goedkopere producten.
Vaak wordt de fout gemaakt om volledig biologisch te willen gaan eten. Willen we dit volhouden en duurzaam in ons voedselpakket opnemen, dan is goed kijken en proeven een vereiste.
Biologisch voedsel heeft altijd een gunstige werking op uw gezondheid (diverse malen ook ondersteund door consumentenprogramma’s als Kassa!)
Voor biologische producten betaalt u een eerlijke prijs.
Biologisch voedsel is een ontdekkingstocht. U zult nieuwe en vollere producten proeven.

Al Gore: "If you take the climate seriously, eat organic"

De vele voordelen van biologische producten:
- Door het gebruik van natuurlijke mest kan de grond beter regenwater opnemen en vasthouden. Dat voorkomt snelle afwatering en overstroming van rivieren. Sloten, meren en grondwater worden minder vervuild; dat bespaart enorm veel waterzuiveringskosten.
Om onkruid en ziektes te bestrijden worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar wordt er gezocht naar natuurlijke alternatieven. De bodem wordt niet uitgeput maar gevoed en verbeterd met natuurlijke compost. Er wordt rekening gehouden met natuurlijke kringlopen en groeiprocessen. 
- Biologische voeding is puur natuur. Er worden geen synthetische conserveringsmiddelen, smaak-, geur- en kleurstoffen toegevoegd bij de verwerking. Er komen steeds meer aanwijzingen dat dergelijke stoffen de oorzaak van allergieën en gedragsproblemen bij kinderen kunnen zijn. Puur natuur is beter.
- De biologische sector maakt geen gebruik van genetische manipulatie.
- Planten en dieren krijgen de tijd om te groeien en zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen, te rijpen en op smaak te komen. Ze worden niet opgejaagd om zo snel mogelijk een zo groot mogelijke opbrengst te leveren, zoals in de reguliere landbouw en de bio-industrie. 
Ook is er minder kans op massale uitbraak van dierziektes als BSE, varkens- en vogelpest. Dergelijke ziektes kosten de gemeenschap miljarden.
- Biologische groenten bevatten meer vitamine C en vaak ook meer mineralen en anti-oxidanten dan gangbare. Ze bevatten veel minder resten van bestrijdingsmiddelen. In biologische zuivel zitten meer gezonde vetzuren (CLA's). Vooral kleine kinderen kunnen beter biologische voeding eten. Niet voor niets is bijna alle babyvoeding biologisch. Het is inmiddels bewezen dat kinderen die biologische zuivel eten, minder kans hebben op eczeem.
- Bekende koks als Jamie Oliver kiezen steeds vaker voor biologisch, omdat het gewoon lekkerder is.
- Veel biologische boerderijen zijn ook zorgboerderijen. Verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten kunnen er terecht. Het contact met met dieren en planten heeft vaak een therapeutische werking.

​Al met al streeft de biologische landbouw naar een respectvolle en duurzame manier van omgaan met alle elementen van de voedselproductie. 
Dat zijn de bodem waarop het product verbouwd wordt, de directe leefomgeving, de mensen die erop werken, de dieren die er bij betrokken zijn, de manier waarop het product verpakt wordt, etc. 
En de wetenschap dat we de aarde niet uitputten bij het bereiken hiervan. 
Wie biologisch kiest, zit zeker goed!

Controle
Biologische producten worden op verschillende manieren door verschillende organisaties gecontroleerd.
Hieronder zie je een overzicht van de verschillende kwaliteiten die je tegenkomt bij de producten die wij leveren.
- EKO
Producten met het eko-keurmerk zijn door Skal gecontroleerde biologische producten.
- BIO
Producten met de kwaliteit “bio” zijn biologische producten die door een andere erkende instelling dan Skal zijn gecontroleerd. Deze instellingen zijn vooral buitenlandse erkende controle-organisaties zoals Biogarantie (België) en AB (Frankrijk).
Demeter
Producten met het Demeter-keurmerk zijn biologisch-dynamisch producten die door de stichting Demeter zijn gecontroleerd. De biologisch-dynamische landbouw is gebaseerd op de landbouwprincipes van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Biologisch-dynamische producten voldoen aan alle biologische normen, maar doen daar nog een schepje bovenop. De extra hoge eisen die er aan demeter-producten gesteld worden, hebben betrekking op o.a het dierenwelzijn, de omgang met de natuur en de vorm van het bedrijf en diens invloed op haar omgeving. Zo hebben alle koeien horens, zijn de bedrijven zoveel mogelijk gemengd en heeft het bedrijf ook vaak andere functies dan alleen maar die van productiebedrijf. Denk hierbij aan een sociale functie, zoals een zorgboerderij, een educatieve functie waarbij bedrijven zich openstellen voor publiek of een economische functie waarbij bedrijven groentepakketten of eigen producten verkopen.
Ook aan de verwerking van producten worden hogere eisen gesteld. Zo mag melk niet gehomogeniseerd worden en zijn additieven zoals citroenzuur en ascorbinezuur verboden.
Om de smaak van een product te verrijken mogen er uitsluitend pure aroma-extracten worden gebruikt.
- BDIH
Het BDIH-keurmerk is in 2002 in Duitsland ingesteld en wordt gebruikt voor persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica. BDIH-gecertificeerde producten moeten aan bepaalde normen voldoen en bepaalde richtlijnen volgen. We noemen ze hier op:
    * alle grondstoffen en producten zijn dierproefvrij
    * de plantaardige grondstoffen zijn waar mogelijk van biologische teelt of gecontroleerde wildpluk
    * alleen producten van levende dieren mogen gebruikt worden (dieren die biologisch gehouden worden)
    * er wordt bewust afgezien van synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten
    * er is een lijst met grondstoffen (bijv. tensiden en emulgatoren) die slechts beperkt zijn toegestaan
    * doorstraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten is niet toegestaan
    * ter waarborging van de microbiologische veiligheid worden, naast natuurlijke conserveringsmiddelen, bepaalde natuuridentieke middelen toegestaan
ECO
In 2005 is het Ecogarantie-keurmerk geïntroduceerd. Dit is een keurmerk voor wasmiddelen en persoonlijke verzorging en wordt gecontroleerd door Ecocert en Integra.
Alle plantaardige en dierlijke ingrediënten in producten met het Ecogarantie-keurmerk zijn afkomstig van biologische landbouw.